ALV:s vd om överklagan: "Viktigt att fÄ frÄgan prövad"

Principiellt viktigt – men höstsĂ€songen Ă€r körd. ”Vi tror att vi har ganska stora chanser att fĂ„ rĂ€tt, annars hade vi inte prövat det hĂ€r”, sĂ€ger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens VĂ€rld, som inte finner sig i polisens beslut.

Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens VÀrld, tycker att det Àr principiellt viktigt att fÄ Polismyndighetens beslut prövat - för framtiden. "Vi hoppas kunna sÀkerstÀlla att vi kan spela flera scener samtidigt i parken".

Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens VÀrld, tycker att det Àr principiellt viktigt att fÄ Polismyndighetens beslut prövat - för framtiden. "Vi hoppas kunna sÀkerstÀlla att vi kan spela flera scener samtidigt i parken".

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2020-07-20 14:23

Astrid Lindgrens VĂ€rld överklagar Polismyndighetens nya bedömning,  att flera samtidigt pĂ„gĂ„ende teaterförestĂ€llningar ska betraktas som en samlad allmĂ€n sammankomst och att en begrĂ€nsning pĂ„ 50 Ă„skĂ„dare gĂ€ller. Parken har en yta pĂ„ 180 000 kvadratmeter. Det finns nio teaterscener spridda över parken pĂ„ avstĂ„nd frĂ„n varandra. Hela Ă€rendet kan kokas ner till frĂ„gan "vad Ă€r en allmĂ€n sammankomst?".

– Vi tycker det Ă€r en mĂ€rklig tolkning och en felaktig bedömning av allmĂ€n sammankomst och ordningslagen. Vi anser att 50 personer pĂ„ ett stĂ€lle och 50 personer pĂ„ ett annat stĂ€lle 300 meter bort, utomhus, inte kan rĂ€knas samman. RĂ€knar man pĂ„ det sĂ€ttet skulle det vara svĂ„rt för svenska kyrkan att ha gudstjĂ€nster i klockan 10 pĂ„ söndagar, sĂ€ger Jocke Johansson.

Astrid Lindgrens VÀrld överklagar till förvaltningsrÀtten för att fÄ tydliga riktlinjer för framtiden. Bolagets vd förklarar att det inte funnits nÄgra tveksamheter frÄn deras sida - det som gjort att beslutet dragit ut pÄ tiden till sista dagen det var möjligt att överklaga Àr internerna diskussioner med juridisk expertis pÄ hur överklagan ska framstÀllas i den hÀr tvisten.

– Vi tycker det Ă€r viktigt att fĂ„ frĂ„gan prövad, hur man kan rĂ€kna ihop sammankomster pĂ„ en yta och fĂ„ det till en. Som vi lĂ€ser det har polisen i sitt beslut skapat ett nytt uttryck, samlad allmĂ€n sammankomst, dĂ€r man rĂ€knar ihop fler sammankomster till en.

Vad skulle det betyda för er om ni fÄr rÀtt?

– Rent konkret ett sĂ€kerstĂ€llande för framtiden att kunna spela fler scener samtidigt i vĂ„r park, jag tror ocksĂ„ det Ă€r viktigt för branschen rent generellt, eftersom polisen gör en tolkning jag inte tror var avsikten med riktlinjerna frĂ„n regeringen.

Astrid Lindgrens VÀrld rÀknar med en förlust pÄ 120 miljoner pÄ Ärsbasis. Att driva juridisk process kostar ocksÄ en hel del pengar.

– Klart det kostar pengar, men i förhĂ„llande till hur viktig frĂ„gan Ă€r, Ă€r det vĂ€l investerade pengar.

Hur stora chanser har ni att fÄ rÀtt?

– Ganska stora, tror vi. Annars hade vi inte prövat det hĂ€r.

Men nÄgot utrymme att kicka igÄng en höstsÀsong lite snabbt, om förvaltningsrÀtten skulle ge temaparken rÀtt, finns inte.

– Inte i nulĂ€get. Vi har tagit beslutet att stĂ€nga Ă„ret ut och tar sikte pĂ„ 2021.

Karta: Astrid Lindgrens VĂ€rld
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!